Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

«Εφυγε» στα 102 ο θρυλικός στρατηγός Γκιαπ

ο σημαντικότερος άνθρωπος, μετά τον Χο Τσι Μινχ, στην ιστορία του Βιετνάμ.

Κορυφαία φυσιογνωμία στον αγώνα της χώρας του ενάντια σε ΗΠΑ και Γαλλία.

 

 

Πέθανε σε ηλικία 102 ετών ο βιετναμέζος στρατηγός Βο Νγκουέν Γκιαπ, κορυφαία φυσιογνωμία στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας του κατά των δυνάμεων της Γαλλίας και των ΗΠΑ τις δεκαετίες του 1950 και 1960.
Πέθανε στα 102 ο στρατηγός Γκιάπ, ήρωας της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ
Ο στρατηγός είχε νικήσει τις γαλλικές δυνάμεις στο Ντιεν Μπιεν Που, το 1953, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη έναντι δυτικής στρατιωτικής δύναμης στην Ασία.
Ήταν επίσης παρών στην Αντεπίθεση του Τετ κατά των Ένοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, το 1968, η οποία θεωρείται ότι άνοιξε το δρόμο για την οριστική αποχώρηση των Αμερικανών από την περιοχή.

Είχε το προσωνύμιο «Κόκκινος Ναπολέων», χαρακτηριστικό των ηγετικών του ικανοτήτων. 
Ηταν, άλλωστε, εκείνος που ξεχώρισε για την οργάνωση του αντάρτικου στρατού Βιετ μινχ που με πολύ υποδεέστερα μέσα κατάφεραν να νικήσουν το γαλλικό στρατό στο Ντιεν Μπιεν Φου, το 1954, σε μια πολιορκία που διήρκεσε 55 ημέρες και έμεινε στην ιστορία, όπου ήταν καθοριστική η συμβολή της στρατιωτικής ιδιοφυΐας του Γκιαπ.

Ο Βο Νγκούεν Γκιαπ γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1911 και από το 1931 έγινε μέλος του ΚΚ Βιετνάμ. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες το 1933 και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Ενώθηκε με τον ηγέτη του κομμουνιστικού κινήματος Χο Τσι Μινχ και ανέλαβε σημαντικές αποστολές για την απελευθέρωση της πατρίδας του. Μετά τη νίκη κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και την πτώση της Σαϊγκόν τον Απρίλη του 1975, ήταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ και ως το 1991 μέλος της ΚΕ. Το 1976 ανέλαβε υπουργός Αμυνας στη σοσιαλιστική κυβέρνηση και αντιπρόεδρός της ως το 1991.
rizospastis.gr/